Skip to content

Valovanheneminen pähkinänkuoressa

 

Mitä on valovanheneminen?

 

Oletko koskaan kuullut valovanhenemisesta?  Valovanheneminen on iholla tapahtuva ikääntymisprosessi, joka johtuu UV-säteilyn vaikutuksesta. Auringon UV-säteily aiheuttaa ennenaikaista vanhenemista ja se on merkittävin ihon vanhenemisen aiheuttaja.

 

Miten valovanheminen näkyy iholla?

 

Yleisimmät merkit ovat pigmentaatiomuutokset, ennenaikaiset rypyt ja juonteet, punoitus sekä paksu, epätasainen ja samea iho. Auringon ultraviolettisäteet rappeuttavat ihon sidekudosta, näin aiheuttavat juonteita ja ryppyjä. Aurinko aktivoi myös ihon melanosyyttisolujen toimintaa, jotka tuottavat väriainetta iholle. Tästä johtuen iholle ilmestyy keväällä tummempia läiskiä, eli hyperpigmentaatiota, tutummalla nimellä maksaläiskiä.

 

 

Ultraviolettisäteitä on kolmenlaisia: UVA- UVB- ja UVC-säteitä.

 

Hyvä muistisääntö UVA-säteiden kohdalla on se, että A-kirjaiin on yhtä kuin aging, eli UVA- säteet vanhentavat

UVA-säteet ovat pisimpiä ja läpäisevät ihon syvimmissä kerroksissa. UVB -säteet ovat keskipitkiä ja vaikuttavat ihon pintakerroksessa. Suurin osa ultraviolettisäteilystä on UVA-säteilyä, joka ruskettaa ja tunkeutuu syvälle ihon kerroksiin. Rusketus on ihon oma puolustusmekanismi UV-säteiden ”hyökkäystä” vastaan mutta se ei suojaa ihoa täydellisesti.

Useat tutkimukset osoittavat että ainakin 75 % rypyistä johtuu UVA-säteilyn vaikutuksesta. Loput 10–25 % juonteista, rypyistä ja muista ikääntymisen merkeistä johtuvat ihon sisäisestä vanhenemisprosessista. Auringolla onkin siis todella merkittävä rooli ihon vanhenemisessa.

UVB -säteet aiheuttavat ihon palamista, joka ilmenee iholla voimakkaana punoituksena ja kuumotuksen tunteena. Pahimmillaan palaminen voi aiheuttaa jopa kipua. (Muistisääntönä B on yhtä kuin burning eli palaminen). UVB-säteet lisäävät ihon palamisen seurauksena merkittävästi ihosyövän riskiä.

Lyhyet UVC- säteet aiheuttavat myös syöpää, mutta onneksi suurin osa niistä pysähtyy otsonikerroksen ilmakehässä.

Laadukkaissa aurinkosuojissa on UVB ja UVA- suoja, eli voide vähentää palamisen riskiä ja ehkäisee myös vanhentavien UVA -säteiten läpäisyn. UV-kertoimen on hyvä olla vähintään 30 , mielelläään 50. Varsinkin keväällä ihon oma UV -suoja on heikko talven jälkeen, joten on ensisijaisen tärkeää käyttää korkeita kertoimia. Aurinkosuojan käyttäminen on tehokkain apu valovanhenemisen ehkäisyssä. Hyvät suojavoiteet edistävät rusketusta, mutta ehkäisevät palamista ja valovanhenemista!

 

 

 

Voiko jo syntyneitä vaurioita korjata? 

 

Ihon toimintoja voi elvyttää erilaisilla erikoiskasvohoidoilla. Pigmentaatiomuutoksia saa vaaleammaksi kasvohoidoilla ja laadukkailla ihonhoitotuotteilla, mutta kokonaan niistä ei välttämättä pääse. Asiakkaan on hyvä myös varautua sitoutumaan pitkiin sarjahoitoihin. Sarjahoidoissa voidaan käyttää esimerkiksi pigmenttimuutosta hajoittavaa happoyhdistelmää, joka ajan kanssa tasoittaa ihon sävyä. Yksi tehokas aine, jota voidaan käyttää hoidoissa ja kotihoitotuotteissa on c-vitamiini, joka sopivassa pitoisuudessa auttaa kirkastamaan ihoa.

 

Tietoa kirjoittajasta

Sirkka Aronen

Oulun toimipiste
Kosmetologi
 

Puhelin: 
0401830226
Sähköposti: 

Jäikö kysyttävää? Jätä yhteydenottopyyntö

Panosta itseesi, anna meidän huolehtia ulkonäöstäsi. Me pyrimme aina palvelemaan asiakaita luotettavasti ja nopeasti ammattitaidolla.

 

OULUCLINIC
Albertikatu 13
90100 Oulu
puh. 040 1830226

info@ouluclinic.fi 
Tietosuojaseloste

 
www:WebWire