Skip to content

Hapot ihonhoidossa!

 

 

Hei kaikille blogin lukijoille! 

Kemialliset kuorinnat ihonhoitomuotona ovat nyt viime aikoina olleet paljon pinnalla ja aihe on herättänyt paljon keskustelua ja mielenkiintoa. Kirjoittelin viimeksi blogiin ihonhoidon perusasioista ja mainitsinkin seuraavan kirjotuksen koskevan itse asiaa, kemiallisia kuorintoja eli happoja! Vaikka monelle suomalaiselle tämä ihonhoitomuoto on täysin uusi, on hoitomuotona happokuorinnat olleet käytössäjo antiikin Kreikassa ja Roomassa, ja itse Kleopatra on hoidattanut ihoaan jo happokuorinnoilla!

Kemialliset kuorintahoidot ovat tällä hetkellä yksi ammatti-ihonhoidon suositumpia hoitomenetelmiä. Näillä tehokkailla hoidoilla saadaan hyviä, selkeitä tuloksia aikaan lyhyessäkin ajassa. Hoidot ovat täysin turvallisia osaavissa käsissä. Hoitojen suosio perustuu niiden useisiin positiivisiin vaikutuksiin. Hoidot parantavat iho-ongelmia, ihonlaatua, kiinteyttävät ihoa, silottavat hienoja juonteita ja ryppyjä sekä tasoittavat ihosävyä. Hoidosta on apua arpihoidoissa sekä niitä suositellaan vahvistamaan ihoa esimerkiksi ennen kirurgisia toimenpiteitä. Kemiallisten kuorintojen toiminta perustuu kemialliseen reaktioon jossa ihonpinnalta liuotetaan kuolleita soluja ja likaa ja stimuloidaan tervettä ihosolukkoa. Kemiallinen aine liuottaa kuolleiden solujen välisiä sidoksia ja nopeuttaa kuolleiden solujen irtoamista ja samalla kiihdyttää solujen toimintaa dermiksessä. Ihon päällimmäiset kerrokset kuoriutuvat hoidon seurauksena ja alta paljastaa kaunis, terve iho. Kemiallisilla aineilla on eri indikaatioita mutta yleisesti ottaen hoidot aktivoivat ihon kollageenin tuotantoa ja elastiinin muodostusta joka on seurausta ihon fibroblasti solujen toiminnan kiihtymisestä hoidon seurauksena.

Hoitomuotoja on erilaisia ja tapoja käyttää eri happoja on myös erilaisia. Eri happoja voidaan käyttää yksinään ihonhoidoissa mutta tällä hetkellä vallitseva ”trendi” on käyttää erilaisia happoyhdistelmiä. Nykyään happokuorintahoidoissa pyritään mahdollisimman tehokkaisiin tuloksiin aiheuttamatta voimakkaita rektioita ihon pinnalla. Tämän mahdollistaa vaikuttavien ainesosien kuljetus ihon syvempiin kerroksiin erityisten ”kuljetin molekyylien” avulla. Vahvimmat kuorinnat väistämättäkin aiheuttavat ihon pinnallisia reaktioita, voimakasta kuorimista, ihon punoitusta ja turvotusta.

Kuorintoja on runsaasti erilaisia ja hoidoissa tärkeää onkin osata valita kullekkin ihotyypille sopiva happo tai happoyhdistelmä. Käytännössä kemialliset kuorinnat ihonhoitomuotona sopivat kaikille, mutta hoitoa ei saa tehdä jos iholla on mikään tulehdus tai haavauma. Ihon pinnan tulee olla ehjä ja ennen hoitoa asiakkaalle tulisi tehdä herkkyystesti. Tiettyjä kuorintoja ei suositella raskaana oleville. Kemialliset kuorinnat ovat edistyksellistä ihonhoitoa ja niillä voidaan saavuttaa upeita tuloksia ihonhoidossa myös nopeassa aikataulussa, mutta kuten ihonhoidossa ylipäätänsä, varsinaisten tulosten saavuttaminen vaatii useampia hoitokertoja ja tämän jälkeen säännöllistä ylläpitoa.

Historia lyhyesti

Kemialliset kuorinnat ovat yksi vanhimpia ihonhoitomuotoja. Kuten jo kirjoituksen alussa mainitsin, hoitoja käytettoon antiikin Kreikassa ja Roomassa ihmiset hoidattivat ihoaan hapoilla ihon laadun parantamiseksi. Aikanaan myös Kleopatra hoidatti ihoaan happokuorinnoilla ihon laadun parantamiseksi. Tänä päivänä hoidot ovat yksi suosituimmista ihonhoitomuodoista maailmalla niiden tehokkuuden ja nopeasti nähtävien tulosten vuoksi. Ihon uudelleen pinnoitus ja ihon ”palauttaminen” eli ihosolujen stimulointi, esitettiin yleisölle uudelleen myöhemmin jonka jälkeen happohoidot eli kemialliset kuorinnat ovat vakiinnuttaneet asemaan ihonhoidossa.Kemialliset kuorinnat ihon hoidossa esiteltiin yleisölle 1800 – vuosisadan loppupuolella itävaltalaisen ihotautilääkärin Ferninand Ritter von Hebran toimesta. Ritter von Herba käytti hoidoissa kuorivina ainesosina varovaisesti yhdistelemällä Phenol – happoa, kroton öljyä, typpihappoa (Nitric acid) hoitaakseen ihon ärsytyksiä, muutoksia ja juonteita. Ritter von Herba oli ihotautioppiin erikoistuneen koulun Vienna School of Dermatologyn perustaja. 1920- luvulla Hollywood tähdet hoidattivat ”salaa” ihoaan phenol-croton hoidolla anti aging tarkoituksessa. Hoito aiheuttaa voimakkaan reaktion iholla jonka seurauksena iho kuoriutuu tehokkaasti. Tuohon aikaan voimakas kuorinta ei ollut vielä luvanvarainen. Hoidon vaikuttava ainesosa oli krotoni öljy joka aiheuttaa iholla erittäin voimakkaan, lähes syövyttävän, kuorivan reaktion.

Hoitojen toimintaperiaate

Hapot vaikuttavat ihon pinnalla sekä syvemmissä kerroksissa, tästä syystä ne ovat tehokas tapaa hoitaa ihoa ja saada näkyviä tuloksia ihonhoidossa. Hapoista riippuen reaktio ihon pinnalla vaihtelee. Kevyemmät hapot kuten AHA ja PHA - hapot liuottavat ihon päällimmäisen kerroksen solujen (kuolleiden solujen) välisiä sidosaineita jonka seurauksena kuolleet solut irtoavat ja hilseilevät pois huomaamattomasti pois. Hoidon aikana tämä tuntuu kutinalta tai kevyeltä polttelulta. Hoidon jälkeen iho on selkeästi terveemmän ja kirkkaamman näköinen.

Vasen kuva ennen hoitoa ja oikea heti hoidon jälkeen. Hoidossa käytetty 40% mantelihappoa. Hoidon jälkeen iho kuoriutuu ja uusiutuu huomaamattomasti aiheuttamatta voimakkaita reaktioita ihon pinnalla. 

Voimakkammat hapot kuten vahvempi salisyylihappo liuos (25% +) sekä TCA - happo voivat aiheuttaa ihon pinnalla reaktion jonka seurauksena ihon päällimmäinen kerros kuivuu ja hilseilee näkyvästi irti. 

Asiakkaalle tehty TCA 12% kuorintahoito, kuva otettu 5 päivää hoidosta.

 

Happokuorinnat ihoon syvemmin stimuloimalla fibroblasti solujen toimintaa eli tunnettummin kiihdyttää kollageenin muodostumista. Tämä ja happojen kuoriva vaikutus yhdessä näkyy sileämpänä ihona ja juonteiden vähenemisenä. Hapot vaikuttavat melanosyytti soluihin ja näin ollen niillä voidaan hoitaa pigmenttimuutoksia. Happohoidot yleisesti ottaen parantavat ihon kosteudensitomiskykyä ja erityisesti tämä vaikutus on manteli- ja maitohapolla.

Nykyaikaisissa happohoidossa tulosten aikaan saamiseksi pyritään käyttämään eri happoja, pieninä pitoisuuksina monipuolisesti yhdistellen, ihoärsytyksiä aiheuttamatta.  Aktiiviaineet kulkeutuvat kuljetin aineyhdisteiden avulla ihon syvempiin kerroksiin aiheuttamatta voimakkaita reaktioita ihonpinnalla. Tälläiset hoidot eivät vaadi pitkää toipumisaikaa!

Käytössä on myös paljon voimakkaita happoja joilla aiheutetaan ihon pinnalle voimakas ärsytysreaktio jonka seurauksena iho voi punottaa rajusti ja olla turvonnut. Hoitojen seurauksena iho kuorii voimakkaasti pois. Näitä hoitoja suositellaan 2-5 kerran sarjahoitoina, hoidot soveltuvat asiakkaille joilla on iho-ongelmia. Voimakkaampia kuorintoja käytetään myös anti aging hoitoina kun halutaan saada tuloksia nopeasti aikaan. 

Asiakkaalle tehty 25% salisyylihappokuorinta. Ylempi kuva ennen hoitoa, toinen kuva noin kolme viikkoa hoidon jälkeen. Hoito aiheuttaa ihon punoitusta heti hoidon jälkeen sekä ihon kuorimisen. 

 

Kaikken voimakkaimmat hapot kuten Phenol - happokuorinnat ja erityisen voimakkaat TCA - kuorinnat saa tehdä vain lääkäri ja kirurgi. Kaikkein voimakkaimpia kuorintoja tehdään yleensä vain kerran.

 

Hoidon indikaatiot

Kemiallisilla kuorinnoilla on tutkitusti huomattavia vaikutuksia ihon yleiskunnon parantamiseksi ja vaikeidenkin ihon ongelmien hoidossa. Sen lisäksi että kemialliset kuorinnat parantavat ihon laatua ja vahvistavat sitä, hoidoilla voidaan hoitaa useita ihon eri ongelmia. Kemialliset kuorinnat ovat tehokas apu mm. akneihon ja pigmenttimuutosten hoidossa, hoidoilla voidaan hoitaa arpia ja tasata ihon värieroja (maksaläiskät yms.). Koska hapot aktivoivat kollageeniin tuotantoja ja elastiinin  muodostusta, hoidot ovat tehokas anti-aging hoitomuoto. Hoidot kuorivat ihon pinnalta kuollutta solukkoa ja parantavat ihon kosteudensitomiskykyä joka näkyy usein myös ihon pinnallisten juonteiden lieventymisenä.

Kontraindikaatiot:

-Raskaus (esteenä useille happohoidoille, mutta mietoja ja pinnallisia hoitoja voi tehdä)

- Haavat ja ihottumat

- Taipumus arven liikakasvuun (keloidi)

- Ihotulehdukset

- Ihoon vaikuttavat lääkekuurit: asiakkaat jotka ovat syöneet voimakasta aknelääkitystä, suositellaan odottamaan 1,5 vuotta hoitojen aloittamista mahdollisimman hyvin hoitotulosten aikaansaamiseksi

- Toistuvat rakot tai rohtumat iholla

Muuta huomioitavaa hoidoista:

Hoidot eivät vaikuta ihon syviin juonteisiin kuten voimakkaisiin nasolabiaali- tai marjonettijuonteisiin, painaumiin tai pullistumiin. Tumman pigmentin omaavilla ihmisillä hoidot voivat aiheuttaa pigmentin vaalenemista hoidetuilla alueilla. Hoitoja ei suositella tummaihoisille asiakkaille eikä  voimakkaita kuorintoja henkilöille joilla on sydänsairauksia. Phenol happokuorintoja ei suositella henkilöille joiden suvussa on todettu sydänsairauksia. Tupakointia suositellaan vältettäväksi 2 viikkoa ennen ja jälkeen hoitojen.

Tärkeä pointti jonka haluan tehdä yhteenvetona kirjoituksesta on se että happokuorinnan ei todellakaan tarvitse olla aina mahdollisimman vahva jotta hoidolla saadaan tuloksia aikaan. Oikea happo valiltaan ihotyypin ja - tarpeiden mukaan. Normaaliihoiselle asiakkaalle upeita tuloksia saa aikaan miedommillakin kuorinnoilla. AHA ja PHA- happohoidot eivät vaadi pitkää toipumisaikaa ja asiakkaat voivat jatkaa päivää normaalisti hoitojen jäljeen! Happokuorinta ei siis todellakaan aina tarkoita sellaista hoitoa joka saa punoittamaan ja kuorimaan voimakkaasti. Olen huomannut useissa asiakkaissa reaktion: "Eihän tämä tunnu miltään, toimiiko tämä?" ja kolmen päivän kuluttua hehkutetaan upeaa ihoa. Toimiakseen hapon ei tarvitse polttaa ihoa irti ;)

Seuraavassa kirjoituksessa esittelemme eri hapot ja niiden vaikutukset! Toivottavasti tämä kirjoitus auttoi vastaamaan monien kysymyksiin tästä mielenkiintoisesta ja tehokkaasta ihonhoitomuodosta!

Jos kiinnostuit hoidosta, varaa aika vastaanotolle maksuttomaan konsultaatioon sähköpostilla info@ouluclinic.fi tai pk-seudulle ja Turkuun suoraan minulle suvi@ouluclinic.fi.

 

Kuullaan taas pian!

 

Suvi

 

 

 

Tietoa kirjoittajasta

Suvi Pitkänen

Oulun toimipiste
CIDESCO - Kosmetologi
Esteettiset kauneushoidot
Täyteainehoidot
Mesolangat
Happohoidot

Puhelin: 
+358 40 7712053
Sähköposti: 

Jäikö kysyttävää? Jätä yhteydenottopyyntö

Panosta itseesi, anna meidän huolehtia ulkonäöstäsi. Me pyrimme aina palvelemaan asiakaita luotettavasti ja nopeasti ammattitaidolla.

 

OULUCLINIC
Albertikatu 13
90100 Oulu
puh. 040 1830226

info@ouluclinic.fi 
Tietosuojaseloste

 
www:WebWire