Skip to content

Eri hapot - kemiallisten kuorintahoitojen ominaisuudet ja erot

 

kuva: Mika Vallineva

 

Hei taas kaikille blogin lukijoille!

Lupasin kirjoittaa hieman syvemmin aiheesta ”hapot” eli kemialliset kuorinnat, ja tässä sitä asiaa nyt olisi! Vaikka kuinka yritin tekstistä ei kovin lyhyttä saanut mutta jos aihe kiinnostaa niin jaksaa hyvin lukea ;) Tekstissä kerron tarkemmin useita syitä siihen miksi kemialliset kuorintahoidot ovat hyvä ja tehokas ihonhoitomuoto mutta haluan jo tähän alkuun hätäisimmille lukijoille kertoa yhden yksinkertaisen syyn miksi hoitomuoto on useita muita ihonhoitoja tehokkaampi. Käytännössä kaikki ihonhoitomuodot (ei puhuta nyt laserista tms.) ja kosmeettiset hoitotuotteet vaikuttavat vain epidermiksessä ja ihonpäällimmäisissä kerroksissa. Ihonpäällimmäinen kerros koostuu kuolleista soluista, ja se "kerros missä tapahtuu" sijaitsee näiden alla.  Tyvisolukerrokseen, missä uudet ihosolut syntyvät, pääse vaikuttamaan oikeastaan vain hapot. Tiesittekö että ihon pinnalla on keskimäärin 25-30 kerrosta kuolleita soluja? Voitte kuvitella kuinka se vaikuttaa ihonhoitotuotteiden imeytymiseen. Tästä syystä myös iho saattaa näyttää myös "harmahtavalta". Kuorinta säännöllisesti ihan kotonakin on tärkeää, mutta miksi tulla kemialliseen kuorintahoitoon? Lue tämä teksti niin tiedät :)

 

Eri happoja ja niiden vaikutukset

Tunnetuimmat happokuorinnat ovat AHA-, BHA, PHA, TCA – happokuorinnat. Oikeanlainen hoitomuoto valitaan yksilöllisesti asiakkaan ihon kunnon ja tarpeiden mukaan. Hoidoissa voidaan käyttää myös happoyhdistelmiä.

Perinteisten medikaalikuorintojen rinnalle on tullut farmakosmeettisia hoitolasarjoja jotka perustuvat uudelleen rankentavaa lääketieteeseen. Näistä puhutaan kontrolloituina pinnoistushoitosarjoina. Nämä hoitosarjat tähtäväät tehokkaaseen ihonhoitoon vahingoittamatta ihon pintakerroksia ja aiheuttamatta voimakkaita reaktioita iholla. Näille hoidoille on ominaista että kuorinnassa on yhdistelty eri happoja pieninä pitoisuuksia. Yleisesti ottaen happojen pitoisuudet ovat pienempiä kuin perinteisissä kuorintahoidoissa joissa käytetään vain yhtä happoa. Happojen vaikutus yhdessä määrittää hoidon tehokkuuden.

 

        AHA (Alfa Hydroxy Acid)

AHA- hapot ovat happoryhmä joita saadaan valmistettua hedelmistä, maidosta ja sokeriruo´sta. Tämän happoryhmän hapot soveltuvat käytännössä kaikille, erityisesti kuivalle ja herkälle iholle sekä aikuiselle iholle. Hapot ovat eri vahvuisia ja ne kuorivat eri voimakkuudella. Yhteisiä ominaisuuksia niillä on ihon kuoriminen ja ihon solujen stimuloinnin kiihdyttäminen, ihon kirkastaminen ja kosteudensitomiskyvyn parantaminen. Hapot vähentävät juonteita, tasaavat ihon sävyä ja arpia ja niistä on apua hyperpigmentaatioiden hoidossa. Hapot ovat vesiliukenevia. AHA – hapot luokitellaan miedoiksi ja/tai pinnallisiksi hapoiksi jotka hellävaraisesti kuorivat ihon sarveissolukerroksen eli ihon päällimmäisen kerroksen.  AHA – happoja käytetään pieninä pitoisuuksia myös useissa kotihoitotuotteissa. Tunnetuimpia happoja ovat esimerkiksi glykolihappo joka on AHA-hapoista myös voimakkain. Glykolihappoa voidaan valmistaa  luonnollisista lähteistä (raakasokeri) tai synteettisesti valmistettuna. Glykolihaposta on apua ihon kuivuuteen, se kuorii ihoa tehokkaasti ja häivyttää ihon pinnallisia juonteita. Glykolihappo stimuloi solujen uusitumisprosessia ja tästä syystä soveltuu hyvin vanhenevalle iholle jonka solujen uusitumisprosessi on hidastunut. Glykolihappo on suosittu anti aging hoidoissa. Toinen tunnettu ja myös paljon kotihoidossa käytetty happo on maitohappo joka on hedelmähappoja miedompi. Maitohappo nimensä mukaisesti valmistetaan maitotuotteista. Maitohappo soveltuu hyvin kuivalle ja herkälle iholle mutta myös epäpuhtaalle iholle sen tulehduksia rauhoittavaien vaikutusten ansiosta. Maitohaposta on apua pigmenttimuutosten hoitoon ja se edistää ihon kosteudensitomiskykyä.

Mantelihappo on myös yksi tunnetuimmista AHA-hapoista. Mantelihappo soveltuu hyvin kuivalle ja herkälle iholle sillä se parantaa tehokkaasti ihon kosteuden sitomiskykyä. Myös mantelihapolla on tulehdusta rauhoittava vaikutus ja tästä syystä sitä käytetään paljon myös rasvoittuvalle iholle.

Sitruunahappo (Citric Acid) kuuluu myös tunnetuimpiin AHA-happoihin. Sitruunahappoa käytetään erityisesti kotihoitotuotteissa. Sitruuna happo edesauttaa ihon kuorimista ja ihosolujen uusiiutumista.Nimensä mukaisesti sitruunahappo uutetaan sitrushedelmistä.

 

PHA (Poly Hydroxy Acid)

Tästä happoryhmästä puhutaan ”uuden sukupolven AHA-happona”. Tunnetuimpia happoja tästä happoryhmästä ovat glunolaktoni – ja laktobionihappo. PHA-hapot ovat hapoista miedoimpia ja sopivat herkällekkin iholle jolle esimerkiksi AHA hapot aiheuttavat ärsytystä. PHA – happojen molekyylikoko on pienempi kuin AHA – happojen jonka vuoksi ne imeytyvät ihoon hitaammin eivätkä ne kuori ihoa niin voimakkaasti. Happo kuorii ihoa hellävaraisesti tehden ihosta välittömästi kirkkaamman. Tämä happoryhmä on täydellinen ekseemaan ja ruusufinniin taipuvalle iholle sekä kuivalle ja herkälle iholle.  PHA-happo toimii myös ihoa suojaavana antioksidanttina ja suojaa ihon kollageenia hajoamiselta, tästä syystä PHA-happo on hyvä tuote ikääntymisen merkkejä ennaltaehkäisevissä hoidoissa. myös PHA-hapot kiihdyttävät solujen uusiutumisprosessia. Hapot vaikuttavat yksistään ihonpinnalla, kuljetinmolekyylien avulla myös ihon syvemmissä kerroksissa

 

BHA (Beta Hydroxy Acid)

BHA - happoryhmästä tunnetuin ihonhoidossa käytetty happo on salisyylihappo. Happo on suosittu ihonhoidossa sen useiden positiivisten ominaisuuksien vuoksi. BHA hapolla on samoja vaikutuksia kuin AHA-hapoilla mutta se on voimakkaampi kuin AHA – hapot. Happo kuorii ihoa tehokkaasti ja aiheuttaa usein myös ihon pinnallisen kuivumisen jonka seurauksena ihon päällimmäinen kerros kuoriutuu näkyvämmin. Happo liukenee öljyyn ja on tästä syystä erinomainen tukkiutuneille ihohuokosille, epäpuhtauksien poistoon ja talin erityksen hillitsemiseen.  Koska salisyylihappo hillitsee tulehdusta ja talin eritystä, erityisen hyvä akneiholle, epäpuhtauksiin, tehoaa hyvin myös mustapäihin. Hoitojen voimakkuutta säädellään liuoksen vahvuudella. Salisyylihappo on erittäin käytetty ainesosa myös kotihoitotuotteissa pieninä pitoisuuksina. Luonnossa salisyylihappoa löytyy valkopajusta, happoa käytetään myös aspiriinissa! Myös salisyylihappo kiihdyttää solujen uusiutumisprosessia.

 

TCA (trikloorietikkahappo)

Keskivoimakas happokuorinta

TCA- happoa käytetään erityisesti ihon anti-aging hoidossa. Kuorintoja on käytetty ihonhoidossa yli 20 vuoden ajan. Happo häivyttää pinnallisia juonteita ja maksaläiskiä, hoitaa aknea sekä parantaa ihon laatua ja kirkastaa ihoa. TCA kuorintoja on eri vahvuuksisia miedosta voimakkaisiin. Vahvuuden määrittää happoliuoksen pitoisuus. Happo kuivattaa ihonpäällimmäisen solukerroksen joka alkaa kuoriutua kuoriutuvat pois muutaman päivän – viikon kuluttua hoidosta paljastaen kirkkaamman ja terveemmän ihon. Mieto TCA happokuorinta suositellaan tehtäväksi 2-3 kerran sarjahoitona, Keskivoimakas hoito suositellaan tehtäväksi tapauskohtaisesti 1-2 kertaa.

 

Phenol

Voimakas happokuorinta

Kaikista voimakkain happo jota käytetään kun haetaan radikaaleja muutoksia. Phenol happo läpäisee ihon tehokkaammin ja aggressiivisemmin kuin AHA, BHA tai TCA hapot. Hapolla voidaan hoitaa vakavia auringon aiheuttamia palovammoja, syvempiä juonteita ja aknearpia. Erona muihin happokäsittelyihin, yleensä vain yksi käsittely kerta riittää.Hoito vaatii pidemmän toipumisajan kuin muut happokuorinta käsittelyt. Hoidon jälkeinen turvotus ja punoitus kestää noin kaksi viikkoa, toipumisprosessi kokonaisuudessaan voi viedä useita kuukausia.

 

Kaikilla hapoilla yhteisiä hyötyjä ja ominaisuuksia:

 

Ihon laadun parantaminen

Ihohuokosten puhdistuminen ja supistuminen

Ihon sävyn tasaaminen

Ihon kuoriminen

Ihon kosteudensitomiskyvyn parantaminen

 

Hoitojen riskit:

Vaikka hoidoilla on useita huomattavia hyötyjä ihonhoidossa on niillä myös riskinsä. Ammattilaisen tekemänä hoidot ovat turvallisia mutta niihin liittyy aina komplikaatio mahdollisuus. Komplikaatioita voi yleisimmin ilmetä voimakkaiden hoitojen yhteydessä. Myös miedommat happokuorinnat voivat aiheuttaa reaktioita jos niitä pitää iholla liian pitkään. Happokuorintaa tultaessa on aina otettava huomioon että toipuminen vie kuorinnasta riippuen enemmän aikaan kuin peruskasvohoito ja jotkut jäkkirekatiot voivat tuntua voimakkailta.

Yleisimpiä komplikaatioita ovat:

 • huuliherpeksen puhkeaminen
 • allerginen reaktio
 • stimulaatio reaktio
 • ”hot spotit” / hiertymät
 • huurtuminen
 • periorbitaalinen turvotus
 • mahdolliset epäpuhtauksien purkaumat (akne iholla)
 • palovammat
 • turvotus
 • pigmenttimuutokset (UV-suojavoiteiden käyttä PAKOLLISTA hoitojen jälkeen aurinkoisilla keleillä
 • ihon arpeutuminen (riskinä erittäin voimakkaissa kuorinnoissa väärin tehtynä)

 

On ehdottoman tärkeää että hoidon suorittaa hoitoihin erikoistunut ja koulutettu kosmetologi, sairaanhoitaja tai lääkäri. Erittäin voimakkaat happokäsittelyt saa suorittaa vain sairaanhoitaja, lääkäri tai kirurgi (esim. yli 18% TCA).Kaikkein voimakkaimmat happokäsittelyt tehdään vain lääkärin tai lääkärin toimesta (Phenol).

Kemiallisia kuorintoja ei kehuta turhaan, ne ovat tehokas ihonhoitomuoto joilla voi saada aikaan upeita tuloksia suht lyhyessä ajassa,asiakkaan sitoutuessa hoitojaksoon!

IG-liveä tulossa talvi-ihonhoidosta vielä tällä viikolla! Tarkempi ajankohta ilmoitetaan seuraavissa Instgram profiileissa:

 @suvipitkanen

 @ouluclinic 

 

Kiitos kaikille lukijoille ja kuullaan taas pian!

 

www.ouluclinic.fi

 

Suvi

Tietoa kirjoittajasta

Suvi Pitkänen

Oulun toimipiste
CIDESCO - Kosmetologi
Esteettiset kauneushoidot
Täyteainehoidot
Mesolangat
Happohoidot

Puhelin: 
+358 40 7712053
Sähköposti: 

Jäikö kysyttävää? Jätä yhteydenottopyyntö

Panosta itseesi, anna meidän huolehtia ulkonäöstäsi. Me pyrimme aina palvelemaan asiakaita luotettavasti ja nopeasti ammattitaidolla.

 

OULUCLINIC
Albertikatu 13
90100 Oulu
puh. 040 1830226

info@ouluclinic.fi 
Tietosuojaseloste

 
www:WebWire